loader image
Kertészet

Vörös borszőlő

Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)

Csoport: Core eudicots

Rend: Szőlővirágúak (Vitales)

Család: Szőlőfélék (Vitaceae)

Nemzetség: Vitis

Vörös borszőlő

A borszőlő oltvány kettős hasznosítású növény. Gyors növekedésének köszönhetően -az oltványok mindig gyorsabban nőnek- hamar látványos lugast képez, terméséből must, bor és egyéb finomságok készülhetnek. A mérték az érték – a borszőlőből készült bor (főleg a házi!) kifejezetten egészséges, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Egy finom ebéd vagy vacsora után elfogyasztott jó minőségű bornak élvezeti értékén túl, egészségvédő hatása is van. A borszőlő színét tekintve megkülönböztetünk fehér és vörös (kék) borszőlőket. Borszőlőink rengeteg ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaznak. Vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatásuk elismert. Jó bor csak jó szőlőből van! Biztosítsunk tápanyagban, szerves trágyában gazdag, valamint jó vízgazdálkodású talajt a borszőlő oltványaink számára, ennek köszönhetően jó minőségű szőlőt szüretelhetünk.

A borszőlő oltványok közül érdemes azokat telepíteni, amelyek biztonságosan, jól teremnek, nem rothadnak, és jó a téli fagytűrő képességük. Ha nem szeretnénk sok növényvédelmet alkalmazni a gombás betegségekkel szemben, akkor válasszuk a rezisztens borszőlő oltványokat, melyek évi 2-3 permetezéssel (biotermesztésben használható kíméletes vegyszerekkel) megvédhetők.

Néhány kiváló fajta a fehér borszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, a rezisztens Bianca, a vörös borszőlők közül: Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, a hamvas, jellegzetes ízű, direkttermő Othello, a rezisztens Medina.

Amennyiben nem húz a szívünk kizárólagosan a vörös vagy a fehérborokhoz, érdemes vörös és a fehér borszőlőfajtákból is ültetni a borkedvelőknek, tapasztalatot szerezni az adott talajon mely fajták érzik jól magukat.

A vörös borszőlő fajták kiválasztásakor vegyük figyelembe, az ültetési hely talaj- és fényviszonyait, érési időket, fagytűrő képességeiket, gondozási igényeiket és ennek megfelelően válasszunk. Ültessük védett, napos, lehetőleg déli fekvésbe, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba. Vásároljunk oltványokat, melyek hamarabb teremnek, és megbízhatóak.

Forgalmazott fajták

Cabernet franc

Gyümölcs jellemzői: fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek.

Érési ideje: október eleje – közepe

Cabernet sauvignon

Gyümölcs jellemzői: kicsi, ágas, vállas fürt, kicsi, gömbölyű, kék, kifejezetten hamvas bogyó, húsa puha, leves, olvadó, héja vastag

Érési ideje: október eleje

Kékfrankos

Gyümölcs jellemzői: vállas, középnagy, tömött fürt, középnagy, hamvas, kék bogyó, húsa puha, leves, olvadó, héja vastag

Érési ideje: szeptember vége

Medina

Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas, tömött fürt, kicsi, gömbölyű, kék, hamvas, húsa olvadó, héja vékony, olvadó

Érési ideje: szeptember eleje

Merlot

Gyümölcs jellemzői: ágas, laza, középnagy fürt, gömbölyű, kicsi, kék, kifejezetten hamvas bogyók, húsa puha, leves, olvadó, héja középvastag

Érési ideje: október eleje

Oportó

Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas, tömött fürt, gömbölyű, középnagy, hamvas, kék bogyó, húsa puha, leves, olvadó, héja vékony, olvadó

Érési ideje: szeptember eleje

Zweigelt

Gyümölcs jellemzői: középnagy, tömött, szárnyas fürt, kicsi, gömbölyű, hamvas, kék bogyó, húsa puha, leves, olvadó, héja vastag

Érési ideje: szeptember vége