loader image
Kertészet

Szilva

Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend: Rózsavirágúak (Rosales)

Család: Rózsafélék (Rosaceae)

Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)

Faj: P. domestica

Szilva

A nemes szilva vagy európai szilva a rózsafélék családján belül a Prunus nemzetségbe tartozó fa. Csonthéjas termése fontos gyümölcs, termesztése jelentős. Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai (P. nigra, P. americana), és kínai (P. simonii), japán (P. salicina) fajok. A P. domestica hazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, Közép-Európáig tehető. A ringló az egyik alfajának az egyik változata (P. domestica subsp. italica var. claudiana).

Sokféleképpen felhasználjuk. Kitűnő lekvárt készítenek belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt.

Fogyaszthatjuk nyersen – gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.

Főzött gombóc töltelékének is használatos, ennek közkedvelt módja, hogy fahéjas cukorral ízesítve hajtogatják a krumplis-vajas gyúrt tésztát. A gombócokat gyakran pirított zsemlemorzsába hengergetik.

Forgalmazott fajták

Bluefree

Gyümölcs: igen nagy, tetszetős, ellipszis alakú, kissé aszimmetrikus, héja sötétkék-fekete, húsa sárgászöld, kemény, édes savas, jóízű, magvaváló, elsősorban friss fogyasztásra való, de aszalásra is alkalmas, jól szállítható, 10-30 napig tárolható.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny, kissé fagyérzékeny

Stanley

Gyümölcs: középnagy, megnyúlt tojás alakú, héja sötétkék, hamvas, húsa zöldessárga, kemény, lédús, kevésbé zamatos, savas-édes ízű, magvaváló, friss fogyasztásra, befőzésre, fagyasztásra is alkalmas.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, jó fagytűrő, öntermékeny

CS. Lepotica

Gyümölcs: középnagy, vagy nagy, tojásdad alakú, héja sötétkék, hamvas, húsa sárgászöld, aranysárga, kellemes édes-savas ízű, magvaváló, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem, részben öntermékeny.

CS. Rodna

Gyümölcs: középnagy, tojásdad alakú, héja sötétkék, hamvas, magvaváló, húsa tömör, sárga, kellemes, édes ízű, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas, jól szállítható.

Termőképesség: erős növekedésű, korán termőre fordul, igen nagy termőképességű, öntermékeny, jól tűri az időjárási szélsőségeket.

Szilvia

Gyümölcs: nagy méretű, ovális alakú, tetszetős, héja liláspiros-liláskék, aranysárga kemény húsú, jó ízű, leves, félig magvaváló, friss fogyasztásra való, rövid ideig tárolható.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre forduló, bőven és rendszeresen terem, gyümölcse Sharka vírussal szemben toleráns fajta, pollenadói: Ageni, Althann ringló, President, Stanley, Monfort.

Besztercei

Gyümölcs: kicsi, hosszúkás, mindkét végén lekerekített alakú, héja sötétkék,egyes változatainál vöröses, hamvas, húsa sárgászöld-aranysárga, kemény, lédús, harmonikus, finom zamatú, magvaváló, igen sokoldalúan felhasználható, szeszipari, hűtő- és konzervipari felhasználásra, de aszalásra is alkalmas, jól szállítható.

Termőképesség: középerős növekedésű, jó termőképességű, öntermékeny, jó fagytűrő, nagyobb vírustoleranciával rendelkezik az alapfajtánál.

Sermina

Gyümölcse: nagy, gömbölyű, liláspirosra színeződő, hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, kemény állományú, lédús, finom rostú, kellemes ízű, kissé fűszeres zamatú. Magvaváló.

Termőképesség: korán virágzik. Önmeddő. Porzófajták: Althmann ringló, Ageni, Cacanska rana.

Althan ringló

Gyümölcs: nagy, tetszetős, gömb alakú, héja zöldessárga alapon rózsaszínes lila,  hamvas, húsa zöldessárga, kemény, lédús, kellemes, savanykás-édes, fűszeres ízű, magvaváló, elsősorban friss fogyasztásra való, de befőzésre is alkalmas.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, jó fagytűrő, pollenadója: Debreceni muskotály, Zöld ringló, Sermina, Ageni.

Cacanska rodna

Gyümölcs: Megnyúlt alakú, héja sötétkék, húsa kemény, lédús, kellemes ízű, magvaváló fajta.
Fája fiatalon erőteljesen felfelé növekszik. A sarka vírus fertőzésre fogékony. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Jól szállítható.

Termőképesség: Öntermékeny, erős növekedésű, a nedves, meleg talajt kedveli. Érési ideje augusztus vége, szeptember eleje. Fája közepes növekedésű, terebélyes és ritka koronát nevel.

Cacanska lepotica

Ezt a szilvafajtát azért is szeretjük, mert korán érik és bőségesen terem.
Gyümölcs: Nagy méretű, alakja kicsit megnyúlt, héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa az érés elején kemény, íze közepes. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is ajánlott.

Termőképesség: Részben öntermékeny, korán termőre fordul. Porzója Bluefre. Július végétől augusztus elejéig érik. Ritka koronát nevel, fája kicsi- közepes méretű lesz, amely szétterül.