loader image
Kertészet

Meggy

Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend: Rózsavirágúak (Rosales)

Család: Rózsafélék (Rosaceae)

Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)

Faj: P. cerasus

Meggy

A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve.

A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ami azt jelzi, hogy már a honfoglalás előtt is ismerték eleink a vadmeggyet. Sok magyar helységnév és (Meggyaszó, Meggyesegyháza) és családnév jelzi korai ismertségét és elterjedtségét.

A meggyfának igen sok és sokféle – valószínűleg a cseresznyétől is származó – fajtája van. Sötétszürke kérgű fa. A cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korban lecsüngnek. Levelei a cseresznyééhez hasonlóak, fényesek. Virágzata bogernyő. Nemesebb fajtái önmeddők.

Forgalmazott fajták

Érdi jubileum

Gyümölcs: középnagy, gömb alakú, kárminpiros, teljesen éretten feketés-bordópiros, fényes héjú, kemény, sötétbordó húsú, édes-savanykás, jellegzetes, fűszeres ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra, gyümölcslé és dzsem készítésre egyaránt alkalmas, extra minőségű gyümölcs, éretten sem hullik, nem puhul.

Termőképesség: középerős növekedésű, későn fordul termőre, de attól kezdve rendszeresen és bőven terem, fagyokra alig érzékeny, öntermékeny.

Érdi bőtermő

Gyümölcs: középnagy, megnyúlt, gömb alakú, sötétpiros, középkemény húsú, finoman rostos, lédús, festőlevű kellemes édes-savas, harmonikus ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, kiemelkedő jelentőségű fajta.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, önszabályozó rendszerrel rendelkezik: csak annyi gyümölcs marad a fán, amennyit a fa teljes méretűre ki tud nevelni.

Pándy

Kiváló üveg meggy, repedésre nem hajlamos. a dunsztolásnál sem repedezik, mivel, elég vastag héjú. Sötétpiros, bő levű ízletes, piros húsú, jellegzetes, savanykás-édes, kellemes harmonikus ízűmeggy a Pándi.

Fája erős vagy közép erős növekedésű, idősebb korában kissé lehajló koronát növesztő meggyfa, önmeddő, porzófajtái: Cigánymeggy, Csengődi, Germersdorfi, solymári gömbölyű, Hedelfingeni, csengődi.

Cigány

A cigánymeggy gyümölcse kicsi, 3-4 g. gömb alakú, sötétbordóra színeződő, puha húsú és erősen festőlevű. Sav és szárazanyag tartalma magas. Kőmagja nagyon kicsi. Jó pollenadó fajta. Igénytelen és nagyon alkalmazkodóképes meggy fajta.

Érési idő: Június közepe – vége.

Debreceni

Gyümölcs: középnagy, vagy nagy, gömbölyded alakú, sötétpiros, festőlevű kellemes édes-savas ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, Északkelet-magyarországi tájfajta.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen terem, öntermékeny.

Meteor korai

Gyümölcs: középnagy, megnyúlt, kissé lapított gömb alakú, sötétpiros, középkemény húsú, festőlevű jellegzetesen kellemes édes-savanykás ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, éretten is sokáig a fán tartható.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny.

Kántorjánosi

Gyümölcs: nagy, kissé nyomott gömb alakú, bordópiros, közepesen festőlevű, piros húsú, harmonikusan édes-savas, erőteljesen meggyízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, húsa kemény, repedésre nem hajlamos.

Termőképesség: középerős, vagy erős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, jó pollenadója az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő.

Újfehértói fürtös

Gyümölcs: középnagy, vagy nagy, lapított gömb alakú, bordópiros, mérsékelten festőlevű, harmonikusan édes-savas ízű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, Északkelet-magyarországi tájfajta.

Termőképesség: erős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen bőven terem, öntermékeny, moníliára kevésbé fogékony, ökológiai tűrőképessége kiemelkedő.

Csengődi

Gyümölcs: középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, sötétkárminpiros színű, festőlevű, húsa középkemény, bőlevű, édes-savas ízű, friss fogyasztásra, konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, magja kicsi.

Termőképesség: igen erős növekedésű, későn fordul termőre, de termőképessége igen nagy, rendszeresen igen bőven terem, nagymértékben öntermékeny, nagy értéke moníliával és levélfoltossággal szembeni ellenállósága, ezért kevesebb növényvédelmet igényel.

Érdi naggyümölcsű

Magyar fajta, fája igen erős növekedésű. A tavaszi fagyokkal szemben igen ellenálló fajta.
Gyümölcs: A gyümölcs kevésbé savas, kellemes édeskés ízű és nagyméretű. Húsa közepesen kemény, kárminpiros színű. Érési időben a termés sötét bordó. Kevés ideig tárolható, így inkább friss fogyasztásra alkalmas fajta.

Termőképesség: Június közepe, vége felé érik. Fény- és hőigénye igen nagy, ültetésnél kerülnünk kell az árnyékos területeket. Porzói: Meteor korai, Favorit, Csengődi, Maliga emléke.