loader image
Kertészet

Josta

Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)

Rend: Kőtörőfű-virágúak (Saxifragales)

Család: Ribiszkefélék (Grossulariaceae)

Nemzetség: Ribiszke (Ribes)

Faj: Ribes nidrigolaria

Josta

A jostát mesterségesen állították elő a 20. században, Németországban. Lényegében tényleg a fekete ribizli és az egres közötti faj, ám a több lépéses nemesítő programban egy vad egresfaj is részt vett. A nemesítést 1922-ben kezdte Lorenz Kölnben, a Max Planck Intézetben, munkáját Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba a növény szaporítóanyaga, és maga a gyümölcs is a hetvenes években került. Nevét a fekete ribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.

Kifejezetten gyorsan nő, könnyedén eléri a 2 méter magasságot. Hosszú vesszői tüskétlenek, így a bokor — mind a vesszők, mind a rügyek — inkább hasonlít a ribizlire, mint a köszmétére, bár a vesszők színezettebbek, a rügyek testesebbek.

Közepes méretű, háromkaréjú, fényes zöld levelei viszont jobban emlékeztetnek a köszmétére, mint a fekete ribiszkére. Sziromlevelei lilás színűek.

Sötét színű, sima héjú, szőrtelen bogyóinak normális átmérője 14–15 mm, tömege kb. 3 g. A gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal. Kellemes íze mindkét őséére emlékeztet, a tipikus fekete ribizli-íz nélkül: a köszméte frissítő savanyúsága mellett aromája inkább az áfonyáét idézi.

Forgalmazott fajták

Magas törzsű

Növény jellemzői: a magas törzsű változa kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.

Bokor

Növény jellemzői: kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.