loader image

Cseresznye

Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend: Rózsavirágúak (Rosales)

Család: Rózsafélék (Rosaceae)

Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)

Nemzetség: Prunus

Alnemzetség: Cerasus

Cseresznye

A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben.

Az angol cherry, a francia cerise, a spanyol cereza, a dél-olasz cerasa (sztenderd olaszban: ciliegia) mind az ókori görög κέρασος, „cseresznye” szóból ered, amit a Cerasusszal azonosítottak. Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt.

A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát nemesítették. A meggyet (Prunus cerasus) inkább főzésre használják. Mindkét faj Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik, nem képesek egymás beporzására. A többi fajt, bár termésük ehető, emberi fogyasztásra nem szokták ültetni, kivéve azokban az északi régiókban, ahol a két fő faj nem terem meg. Vízigényük, munkaigényességük, az esővel és jéggel szembeni érzékenységük a cseresznyefajokat relatíve drága gyümölccsé teszik. Ennek ellenére igen keresettek. Nemesített cseresznyéből éves szinten 2007-ben az egész világon mintegy 2 millió tonnát termesztettek. Ennek mindegy 40%-át az USA, kb. 13%-át Európa állítja elő. Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője, az USA a második.

Forgalmazott fajták

Tünde

A Tünde cseresznye a Sárga Drágán és Bigarreau Burlat házasításából jött létre.
Gyümölcs: közepesen nagy gyümölcsei lapított gömb alakúak, sötét színűek. Héja közepesen vastag, húsa sötétpiros színű. Íze rendkívül harmonikus így leginkább friss fogyasztásra alkamas.

Termőképesség: Bőtermő fajta, amely május vége június eleje környékén kezdi meg az érést. A gombabetegségekkel szemben ellenálló fajta. Fája középerős növekedésű, koronája széles, gömb alakú. Jól termékenyítik a következő fajták: Linda, Katalin, Péter, Sándor, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat.

Valerij cskalov

Június első dekádjában kissé elhúzódóan erő, elsősorban friss fogyasztásra javasolható fajta. Középnagy vagy nagy (5-6 g), kissé megnyúlt gömb alakú, éretten bordópiros színű, középhosszú kocsányú. Húsa félkemény, nem ropogós, de kellemes ízű, kissé savas. Repedésre kevésbé hajlamos. Középerős növekedésű, ritka koronájú, ágrendszere merev és termőkorban széthajló. Korán fordul termőre, és kiemelkedően bőtermő.

Germesdorfi

Gyümölcs: bordó, nagy, tompa lapított szív alakú, édes-savanykás, zamatos ízű, kitűnő gyümölcsminőségű, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, jó szállítható, Magyarországon a fő fajta.

Termőképesség: erős növekedésű, egyes termőhelyeken jól és rendszeres terem, máshol közepesen vagy csak gyengén, pollenadó fajtái: Solymári gömbölyű, Hedelfingeni, Van, Linda

Van

Gyümölcs: sötétbordópiros, középnagy, kissé nyomott gömb alakú, kellemes édes-savas ízű, bőlevű, magvaváló, kemény, kissé ropogós húsú, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra is alkalmas.

Termőképesség: gyenge növekedésű, elsűrűsödésre és felkopaszodásra nem hajlamos, csak jó tápanyag és vízellátottságú talajra érdemes telepíteni, korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem, kölcsönösen termékenyül a Germersdorfi 1, és 3, Katalin, Linda, Hedelfingeni és Bigarreau fajtákkal.

Szomolyai fekete

Gyümölcs: kicsi, vagy középnagy, sötétlilásbordó héjú, teljes érésben feketéspiros, kellemes édes ízű, jellegzetesen zamatos, a legízletesebb cseresznyefajtáink egyike, félkemény, feketésbordó húsú, erősen festőlevű, gyorsfagyasztásra a legalkalmasabb fajta, párlatkészítésre nagyon jó, magas szárazanyag tartalma miatt dzsem készítésre kiváló.

Termőképesség: középerős növekedésű, sűrű ágrendszerű, rendszeresen és igen bőven terem, korai érése miatt cseresznyelégy nem károsítja, esős időjárás esetén gyümölcse hajlamos a repedésre, pollenadói: Münchenbergi korai, Pomázi hosszúszárú, Bigarreau Burlat.

Bigaro burlat

Gyümölcs: középnagy, sötétbordó színű, széles, tompa kúp alakú, kellemes édes-savas ízű, bőlevű, magvaváló, középkemény, kissé ropogós húsú, friss fogyasztásra.

Termőképesség: erős növekedésű, hatalmas fát nevel, kevés metszést igényel, bőven terem, pollenadói: Van, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Münchenbergi korai, korai érési ideje miatt a cseresznyelégy nem károsítja.

Linda

Gyümölcs: bordó, nagy, édes-savas, harmonikus ízű, a Germersdorfi Óriáshoz hasonló megjelenésű, de bővebben termő, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, igen jó és rendszeres termőképességű, pollenadó fajtái: Solymári gömbölyű, Margit, Germersdorfi Óriás, Hedelfingeni, Van, ígéretes fajta.

Katalin

Gyümölcs: sötétbordó, nagy, nyújtott gömb, kemény húsú, ropogós, édes-savas, harmonikus ízű, a Hedelfingenihez és a Germersdorfi Óriáséhoz hasonló, de gyümölcsminősége lényegesen jobb, elsősorban friss fogyasztásra, de fagyasztásra és konzervipari felhasználásra is alkalmas.

Termőképesség: erős növekedésű, nagyon korán termőre fordul, igen jó és rendszeres termőképességű, pollenadó fajtái: Solymári gömbölyű, Margit, Germersdorfi Óriás, Hedelfingeni, Van, ígéretes fajta.

Margit

Gyümölcs: sötétbordó, nagy, festőlevű, kellemes ízű, lédús, lapított gömb alakú, magvaváló, kemény, igazán ropogós húsú, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra is alkalmas.

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, közepes termőképességű, pollenadói a Germersdorfi 3, Linda, Hedelfingeni és Solymári gömbölyű fajtákkal.

Alex

Öntermékeny. Későn, július elején érik. Gyümölcsei nagyok, alakjuk kissé megnyúlt gömb, színük sötétbordó. Húsa kemény, magja kicsi. Korán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem. Fája középerős növekedésű. Jó pollenadója a Katalin, Kavics , Van fajtáknak. Friss fogyasztásra és hűtőipari célra alkalmas. Az Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht szabadalmaztatott fajtája.

Carmen

Gyümölcs: bordópiros, igennagy, nyomott gömb alakú, édes-savas, bőlevű, kemény húsú, ropogós, friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas.

Termőképesség: gyenge növekedésű, korán termőre fordul, bőtermő, túlkötődésre, repedésre nem hajlamos, cseresznyelégy gyakran károsítja, pollenadó fajtái: Germersdorfi 3, Van, Vera, Alex, Margit.

Rita

Gyümölcs: nagy, a legkorábbi nagy gyümölcsű hibrid, sötétbordó, vékony, fényes héjú, kellemes édes-savanykás ízű, kemény, tömött húsú, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.

Termőképesség: középerős növekedésű, jó termőképességű, korai érése miatt cseresznyelégy nem károsítja, pollenadói: Katalin.

Stella

A világ első öntermékeny cseresznyefajtája. Gyümölcse középnagy, félkemény, szív alakú, sötétbordó, édes-savas. Jó pollenadó.

Kavics

Június végén érik, gyümölcse nagy, húsa sötét színű és rendkívül kemény, de repedésre nem hajlamos. Rázógéppel jól szüretelhető. Jól tárolható, szállítást jól tűri. Befőttnek ideális. Tavaszi fagyokra kissé érzékeny. Pollenadók: Germersdorfi 3, Katalin, Alex.

Sumburst

Gyümölcs: sötétvörös, nagy, széles vállú kerekded alakú, kellemesen édes-savas ízű, , középkemény húsú, gyümölcse repedésre esős időben kissé hajlamos.

Termőképesség: erős növekedésű, rendszeresen, igen bőven terem, öntermékeny.