Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szőlővirágúak (Vitales)
Család: Szőlőfélék (Vitaceae)
Nemzetség: Vitis
A borszőlő oltvány kettős hasznosítású növény. Gyors növekedésének köszönhetően -az oltványok mindig gyorsabban nőnek- hamar látványos lugast képez, terméséből must, bor és egyéb finomságok készülhetnek. A mérték az érték – a borszőlőből készült bor (főleg a házi!) kifejezetten egészséges, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Egy finom ebéd vagy vacsora után elfogyasztott jó minőségű bornak élvezeti értékén túl, egészségvédő hatása is van. A borszőlő színét tekintve megkülönböztetünk fehér és vörös (kék) borszőlőket. Borszőlőink rengeteg ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaznak. Vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatásuk elismert. Jó bor csak jó szőlőből van! Biztosítsunk tápanyagban, szerves trágyában gazdag, valamint jó vízgazdálkodású talajt a borszőlő oltványaink számára, ennek köszönhetően jó minőségű szőlőt szüretelhetünk.
A borszőlő oltványok közül érdemes azokat telepíteni, amelyek biztonságosan, jól teremnek, nem rothadnak, és jó a téli fagytűrő képességük. Ha nem szeretnénk sok növényvédelmet alkalmazni a gombás betegségekkel szemben, akkor válasszuk a rezisztens borszőlő oltványokat, melyek évi 2-3 permetezéssel (biotermesztésben használható kíméletes vegyszerekkel) megvédhetők.
Néhány kiváló fajta a fehér borszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, a rezisztens Bianca, a vörös borszőlők közül: Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, a hamvas, jellegzetes ízű, direkttermő Othello, a rezisztens Medina.
Amennyiben nem húz a szívünk kizárólagosan a vörös vagy a fehérborokhoz, érdemes vörös és a fehér borszőlőfajtákból is ültetni a borkedvelőknek, tapasztalatot szerezni az adott talajon mely fajták érzik jól magukat.
A fehér borszőlő oltványok között azok is találnak kedvükre valót, akik nem kifejezetten borkészítésre vágynak. Némely fehér borszőlő típus ellenállóbb egyes csemegeszőlő fajtáknál. Muskotályos, rezisztens, lugasnak való, fagytűrő, minden igényt kielégítő fajták sorakoznak.
Gyümölcs jellemzői: kicsi, laza fürt, középnagy, gömbölyű, hamvas, zöldessárga bogyók, húsa ropogós, héja vastag
Érési ideje: szeptember eleje
Gyümölcs jellemzői: fürtje kicsi (90g átlagtömegű) vállas vagy kúpos, közepesen tömött, bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vékony héjú, húsa puha, leves, semleges ízű.
Érési ideje: szeptember közepe
Gyümölcs jellemzői: vállas, tömött közepes fürt, kicsi, gömbölyű, hamvas,pirkadtsárga, húsa puha, leves, olvadó, íze jellegzetesen fűszeres, héja vastag
Érési ideje: szeptember eleje
Gyümölcs jellemzői: fürtje középnagy (90-140g átlagtömegű), hengeres, tömött, szárnyas (gyakran mellékfürtöt visel), bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú, húsa puha, leves, semleges ízű.
Érési ideje: október eleje
Gyümölcs jellemzői: bogyója kicsi- közepes, gömbölyű, fehéres-sárga, lédús, ropogós, muskotályos, nagyon finom
Érési ideje: szeptember eleje
Gyümölcs jellemzői: fürtje középnagy (140g átlagtömegű), vállas, tömött, bogyója középnagy, sárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú, húsa puha, leves, semleges ízű.
Érési ideje: szeptember közepe
Gyümölcs jellemzői: fürtje kicsi (100g átlagtömegű), vállas, tömött, bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú, húsa puha, leves, közömbös ízű.
Érési ideje: szeptember vége
Gyümölcs jellemzői: fürtje kicsi (átlagtömege 60g), vállas vagy hengeres, nagyon tömött, bogyója kicsi, szürke, gömbölyded, hamvas, középvastag héjjal, húsa puha, leves, semleges ízű.
Érési ideje: szeptember közepe
Gyümölcs jellemzői: keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval, szőlőjének színe éretten pirosas.
Érési ideje: szeptember vége – október eleje
Gyümölcs jellemzői: nagy, ágas, laza fürt, bogyója középnagy, megnyúlt, zöldesfehér, hamvas, húsa ropogós, húsos, héja középvastag
Érési ideje: szeptember eleje
Gyümölcs jellemzői: fürtje középnagy (átlagtömege 100g), vállas, kissé laza, bogyója nyúlt, kicsi, sárga, kissé hamvas, vékony héjú, húsa puha, leves, íze közömbös.
Érési ideje: szeptember vége, október eleje